Lappi Timber, Kemijärvi, Finland

Råsortering, 2015

Kunden: Sågverket Lappi Timber ägs av Keitele Group, en av Finlands största privatägda sågverkskoncerner som omsätter drygt 100 miljoner euro per år. Koncernen levererar sågade och vidareförädlade trävaror till ungefär 30 länder och har sina största marknader i EU och Japan. Koncernens olika företag sysselsätter runt 300 personer.

Uppdraget: Ge möjlighet att ta emot och dimensionssortera klent virke i 200-takt. Kunden ville också att ett strölagt paket med storleken 2.2x6.25x5.70 (BxLxH) skulle rymmas i varje fack. För att fylla torkarna optimalt ville kunden kunna bygga två korta dubbeldragna strölagda paket samtidigt på varje vagn. Helautomatisk vagnsretur från justerverket skulle också ingå i leveransen.

Leveransen: Renholmen levererade en råsortering för de högsta takterna där det ryms ett paket i varje fack och där ströpaket kunde byggas enligt kundens önskemål. Leveransen innehöll bland annat

  • Turbomatare med aktiv styrning
  • Rusplanfack
  • Tömningstransportör med kappkörningsfunktion
  • Ströläggare med möjlighet att göra två dubbeldragna paket samtidigt på vagn samt extra stoppskärmar för höger respektive vänsterställda paket på vagn

Resultat: En råsortering med kapacitet att köra i de högsta takterna. Kombinationen av möjligheten att bygga två dubbeldragna paket på samma vagn, planfacken som rymmer rusbuntar för stora paket och den helautomatiska vagnshanteringen resulterade i en toppmodern råsortering i teknisk framkant.

Läs mer om vårt totalerbjudande inom råsortering och ströläggning, eller ladda ner hela referenspresentationen som pdf.

 


Korta fakta

Ägare: Keitele Group
Kapacitetsmål: 300 000 m3/år
Leveransår: 2015